Witam.

Czasy mamy takie, że wszędzie i zawsze się spieszymy, a gdy przychodzi wieczór padamy na tapczan jak po pracy w kamieniołomach. Może kilka sugestii jak ułatwić sobie życie od strony kuchni – ale sposób można wykorzystać w innych sferach naszego życia ;).

Właściwie to domena Marty, a ja mam chwilę to go opiszę. W kuchni podstawową sprawą jest menu, a szczęśliwi są Ci, którzy wiedza 2-3 dni do przodu co będą jedli. Dlaczego? Idziesz do sklepu robisz zakupy na 3 dni, odstoisz w kolejkach i masz z głowy. Dwa kolejne popołudnia masz luźniejsze.
Spisywanie menu ma jeszcze inne zalety – nie trzeba się np. zastanawiać co dziś będzie na obiad.

Kilka sztuczek, niektórzy je stosują inni nie ;).

 

Przygotowywanie posiłków. Zamrażanie pokrojonych naci z pietruszki, selera, koperku itp.

Przygotowywanie posiłków. Zamrażanie pokrojonych naci z pietruszki, selera, koperku itp.

 

Kupujemy natkę pietruszki, selera, koperek .. szatkujemy osobno oczywiście :), wkładamy do opisanych pojemników i zamrażamy. W ten sposób mamy pod ręką zawsze świeżą.

Przygotowywanie posiłków. Zamrażanie pokrojonych i po porcjowanych warzyw.

Przygotowywanie posiłków. Zamrażanie pokrojonych i po porcjowanych warzyw.

 

Co prawda są gotowe mrożone zestawy, ale chyba taniej wychodzi jak się kupi warzywa, sprawnie poszatkuje, po porcjuj. potem tylko wyciągasz zestaw z zamrażarki i gotowe. Jeśli ma się miejsce w zamrażarce to można tak na cały tydzień.

 

Przygotowywanie posiłków. Mięso pokrojone na kawałki lub plastry. W jednej torebce jest porcja na danie dla całej rodziny. Jeśli rodzina jest liczna to trzeba podzielić na kilka porcji. Najlepiej się rozmraża gdy w jednej porcji jest mięsa nie więcej niż 0,5 kg.

Przygotowywanie posiłków. Mięso pokrojone na kawałki lub plastry. W jednej torebce jest porcja na danie dla całej rodziny. Jeśli rodzina jest liczna to trzeba podzielić na kilka porcji. Najlepiej się rozmraża gdy w jednej porcji jest mięsa nie więcej niż 0,5 kg.

 

Tak samo można porcjować i zamrażać mięso na przykład drobiowe ;) Aby rozmrozić mięso wkładamy do zimnej wody na 3-4 godz (nie dłużej) – nie będzie salmonelli. Jeśli chcemy mięso użyć po przyjściu z pracy to mięso przekładamy rano z zamrażarki do lodówki i tam już w ciągu 8-10 godzin się rozmrozi.
Potem to wszystko gotowe do garnka i niech się gotuje …
My akurat kupujemy piersi z kuraka i udka, ale zastanawiałem się nad kupnem całej świeżej kury i podzieleniem – to chyba taniej wyjdzie, zwłaszcza jeśli się kupi kilka i od chłopa lub z hurtowni. Jedyny ból to taki, że mamy zamrażarkę małą ale zima jest więc można trzymać na dworze i też zamarznie ;p.

Można kupić cytuje: „maszynę do suszenia i suszę sobie owoce – chipsy owocowe zamiast cukierków są super! Uwielbiam śliwki suszone które kiedyś były kandyzowane w cukrze ale obecnie są z dodatkiem syropu ziemniaczanego bo jest taniej i produkt lepiej wygląda więc suszę je sobie w suszarce  i okazuje się że są one słodkie same z siebie :)

 

Przygotowywanie posiłków. Zamrażanie pierogów - oczywiście ciasto na pierogi do zamrażania powinno być mniej wilgotne.

Przygotowywanie posiłków. Zamrażanie pierogów – oczywiście ciasto na pierogi do zamrażania powinno być mniej wilgotne.

 

Tak samo można postąpić np z pierogami , z tym że tu ciasto musi być mniej wilgotne. Pierogi rozłożone na lekko posypanej mąką powierzchni dziś akurat wystawiliśmy na poddasze, żeby lekko obeschły i zmarzły (w lato do lodówki). Potem posypuje się je lekko mąką i wrzuca np po 20 sztuk w torebki śniadaniowe i do zamrażalnika. Część pierogów z farszem mięsnym, część z serowym. Potem tylko wrzucić na wrzątek. Zrobione raz a cały tydzień będzie z pod znaku pieroga.

Nie będę ukrywał, że o ile zamrożone na kilka dni mięso nie traci na wartości to ciasto z pierogów lub inne w czasie zamrażania rozmięka. Nie jest to jakiś rażący dyskomfort ale tak ugotowane ciast traci elastyczność i 1 na 10 pierogów może się nam rozsypać w wodzie. Nawet jeśli umiejętnie się je zrobi to w czasie gotowania w wodzie część ciasta się rozpuszcza. Żeby temu zapobiec można spróbować gotowania na parze. Mikrofalę odradzam.

 

 

Aby zobaczyć najnowsze wpisy kliknij Strona główna w prawym, górnym rogu.

Dana i artykuły dla odchudzających się zjedziesz także w górnym menu Odchudzanie krok po kroku lub po lewej spis treści odchudzanie i zdrowe odżywianie.

 

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *