Przepis na dietetyczne placki z cukinii.

W smaku są delikatniejsze od placków ziemniaczanych, bardziej soczyste i kruche, a na pewno pożywniejsze.

Dobrze przyprawione świetnie nadają się jako składnik dania głównego lub jako deser. Jadłem ja i i moje kilku letnie dzieciaki tez jadły aż im się uszy trzęsły :)

Składniki:

  • ok 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 duże cukinie
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • oliwa z oliwek (oszczędnie) do smażenia

Cukinię po umyciu obiera się ze skórki, wybiera się miąższ z pestkami i uciera na grubej tarce. Ważne aby to robić tuż przed smażeniem i całość składników szybko miesza, żeby cukinia nie zdążyła wypościć soku. Placki można podać z sosem, z jogurtem naturalnym. Z przyprawami można poeksperymentować na słodko, kwaśno – jak komu pasuje.

Przed odchudzaniem zapewne zjadłbym z pół słodkim dżemem. Dziś natomiast proponuję z jogurtem naturalnym najlepiej 0%.

Smacznego i pozdrawiam :)

Placki z cukinii da doskonałym uzupełnieniem dania głównego ale mogą stanowić też deser - palce lizać.

Placki z cukinii są doskonałym uzupełnieniem dania głównego ale mogą stanowić też deser – palce lizać.

 

 

Przepis na dietetyczne placki bo z cukinii.

Przepis na dietetyczne placki bo z cukinii.

 

 

Wystarczy odrobina soli , pieprzu i można jeść same :)
dla bardziej leniwych proponuję pokroić młodsze cukinie (bez ziaren) w poprzeczne plasterki ok 2 cm grubości i obtoczyć w bułce z jajkiem i przyprawami.

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *